Hvor er der mange gange i mit liv, jeg har skulle tage stilling til hvilken størrelse tøj jeg bruger. Ikke nødvendigvis fordi der er nogen der spørger, men hver gang jeg går ind i en butik for at købe tøj, når jeg skal handle online, eller bare når jeg skal lave den der ønskeliste til jul.

Med tanken om at der skulle være et enkel svar på hvilken størrelse jeg er, kan jeg lige love jer at spørgsmålet omkring min tøjstørrelse har givet mig meget stress!

Men efter at jeg startede Happy Eve er jeg heldigvis blevet så meget klogere! Jeg har nemlig fundet ud af, at jeg er mange forskellige størrelser, og det handler om, at tøjet passer mig lige meget om det ikke er “min størrelse"! Der er ikke en bestemt størrelse jeg passer, fordi hvert mærke, model eller stoftype gør at tøjet passer forskelligt. Nogle gange vil jeg f.eks passe en trøje i str. M andre gange skal jeg have en str. L.

Derfor er det meget vigtigere at kende dine mål end at kende din størrelse. Og når du skal købe tøj online, er du nødt til at kende dine mål!

Med tiden vil du lære hvilken størrelse i hvilke mærker er bedst til dig. For eksempel ved jeg nu at jeg oftest skal have Medium i Gozzip og Studio, str. 46 i Que og Large i Zoey og No. 1 by Ox. Men det tog mig alligevel lidt tid at lære det.

Når du kender dine mål, kan du bruge dem når du vælger tøjet på Happy Eve. Vi bestræber os nemlig på at have mål på alt vores tøj. Og hvis du finder noget på shoppen som ikke har mål på, så skriv til mig! Det er en forglemmelse, så jeg vil skynde mig at måle den!

Jeg vil gerne forklare lidt mere om hvor og hvordan du måler dig, og også lidt hvordan du bruger målene. Men husk at du altid er velkommen til at kontakte mig for at få vejledning omkring hvilken størrelse du skal have.

Ud over mål, er det også vigtigt at kende din kropsform / kropstype. Men det er et emne jeg vil skrive mere om i næste opslag😊

Hvordan måler du dig selv?

Du skal tage dit mål over dit undertøj og målebåndet skal sidde lige og ikke stramme.

Der er nogle primære mål, som du gerne altid skal have klar, og så er der sekundære mål som kan være med til guide dig, hvis du lige er usikker omkring en model.

Se tegning af målene nederst på artiklen. 

Primært mål er:

 • Brystmål
  • Mål rundt om ryggen hen over det højeste punkt på brystet og den bredeste del af ryggen udenpå din bh. Dit målebånd skal altid ligge helt vandret!
 • taljemål
  • Tag målebåndet rundt i taljen for at markere den naturlige taljelinje. Mål uden at stramme.
 • og hoftemål
  • Mål på det bredeste sted, ca. 15-25 cm under talje linjen, afhængig af din højde. Sørg for, at målebåndet ikke strammer.

Sekundære mål er:

 • højde
 • længde fra skulder til hofter
 • benlængde
 • armlængde
 • omkreds på overarm
 • omkreds på lår og
 • omkreds på læg

Sekundære mål er især vigtige hvis du har et område som giver dig udfordringer ved tøjkøb. For eksempel hvis du ofte oplever at tøjet strammer på overarm, eller at bluser er for korte.

Kendt dine mål

Hvordan bruger du målene?

Hvordan du bruger målene, er meget afhængigt af stoffet på tøjet, modellen og dine egne præferencer.

Hvis du for eksempel køber en basis top i viskosejersey med stræk, så skal tøjets mål typisk være mindre end dine mål. Det er fordi du gerne vil have toppen til at sidde tæt, og du ved at stoffet giver sig.

Hvis du køber en kjole i viskose med ingen stræk, så̊ skal du gå efter den størrelse som har nogle mål der er lidt større end dine egne, gerne 6-10 centimeter større end dine primære mål. Hvor meget større det skal være, er lidt afhængig af om du bedst kan lide at tøjet sidder løst, eller tæt, samt hvad det er for en model.

En helt klassisk bomuldsskjorte er et godt eksempel på hvor vigtigt stoffet er. En skjorte skal nemlig gerne ikke være for stor. Men mon ikke vi alle har et minde om den skjorte som var for stram over skuldre og ryg, og som vi aldrig havde det godt i! Men hvis nu du køber den samme skjorte i en poplin bomuld med stræk, så har du pludselig en skjorte som sidder lige så tæt, men uden at stramme.

Selvfølgelig er det også vigtig at se på modellen. Er det en oversize tunika, så skal målene gerne være noget mere end dine mål. Men er det en tætsiddende figursyet kjole, så skal målene ikke være mere end ca. 8 cm større end dine mål.

Som butiksejer har jeg mange kunder, der kommer og afprøver tøjet. En af de vigtigste ting jeg har lært, er at ingen er ens. Nogen kan bedst lide at tøjet er lidt ekstra stor og skjuler alle hendes skønne former. Den næste kunde vil helst have at tøjet sidder stramt og viser alle formerne. Og her er der kun et rigtigt valg, nemlig det du har det bedst i. For enhver kvinde er smukkest i det tøj som hun har det godt i!

Hvordan måler vi tøjet?

De mål du ser på webshoppen, er mål på tøjet. Vi måler tøjet liggende fladt på et bord og uden at strække. Dog måler vi bukserne både med og uden stræk i taljen.

Se her på billedet hvor vi måler tøjet.

Hvordan måler vi tøj

Jeg håber at denne artikel kunne hjælpe dig med nogle fif når du handler i shoppen. Det er jo trods alt nemmest at få den rigtige størrelse med hjem første gang… 😊

 

Kommentarer

Kristin :

Så godt . Gleder meg til neste innlegg

Charlotte:

Så fedt. Tusinde tak

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises